28.12.10

Σαμπάνια, το κρασί των βασιλιάδων...



Γιορτινές μέρες και η σαμπάνια έχει την τιμητική της... 
Ας μάθουμε λίγα πράγματα λοιπόν για αυτό το ευγενές ποτό...


της Σοφίας Κουραπίδη



Η σαμπάνια, αυτό το ιδιαίτερο αεριούχο κρασί, συνοδεύει τον άνθρωπο στις σημαντικές στιγμές του από τα βάθη της ιστορίας. Η παραγωγή της ξεκίνησε στην περιοχή Champagne της Γαλλίας – από όπου πήρε και το όνομά της – στους αμπελώνες της Εκκλησίας όπου οι μοναχοί έφτιαχναν το κρασί για τη Θεία Κοινωνία.
Οι βασιλιάδες της Γαλλίας σύντομα άρχισαν να εκτιμούν τη μεστή και ελαφριά γεύση της, κι έτσι το 17ο αιώνα η σαμπάνια καθιερώθηκε ως το κρασί της γιορτής στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γάλλος μοναχός Dom Perignon (1638-1715), ήταν από τους παραγωγούς που προσέθεσε σημαντικά στοιχεία στον τρόπο παρασκευής της σαμπάνιας έτσι οπως την ξέρουμε σήμερα, γι’ αυτό και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με μία από τις καλύτερες και ακριβότερες μάρκες σαμπάνιας στον κόσμο. Οι παραγωγοί πλέον δημιουργούσαν ιστορία και έδιναν ταυτότητα σε κάθε μπουκάλι που παρασκεύαζαν και η ταυτότητα αυτή δήλωνε μια βασιλική και ευγενή καταγωγή.
Μετά την εξάπλωση της σαμπάνιας, η παραγωγή της άρχισε να πραγματοποιείται και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας καθώς και στην Αγγλία. Οι γνώστες όμως του είδους υποστηρίζουν πως αυθεντική σαμπάνια είναι μόνο αυτή που παράγεται στην ομώνυμη γαλλική περιοχή. Για το λόγο αυτό έχουν θεσμοθετηθεί νομικά πλαίσια τα οποία υπερασπίζουν τη γνησιότητα και το όνομα της σαμπάνιας. Η κυριότερη νομική επιβολή επικεντρώνεται στα στοιχεία που αναγράφονται στις ετικέττες όπου οι παραγωγοί εκτός περιοχής (Champagne) υποχρεούνται να γράφουν «αεριούχο κρασί» και όχι «σαμπάνια». Επίσης, μετά από δικαστική απόφαση της ευρωπαϊκής ένωσης έχει απαγορευτεί και ο όρος «με τη Μέθοδο της Σαμπάνιας» (Μéthode Champenoise) και από το 2005 χρησιμοποιείται ο όρος «με την παραδοσιακή μέθοδο».
Η Μέθοδος της Σαμπάνιας είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής της. Μετά την αρχική ζύμωση και εμφιάλωση, μια δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται μέσα στο μπουκάλι με την πρόσθεση επιπλέον υλικών (μαγιάς και ακατέργαστης ζάχαρης). Η ελάχιστη διάρκεια ωρίμανσης είναι 1,5 χρόνος ένω σε χρονιές εξαιρετικής σοδιάς, η διάρκεια αυξάνεται στα 3 χρόνια ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ποιότητα στη γεύση. Μετά την ωρίμανση το μπουκάλι περνά τη διαδικασία της «αναμόχλευσης» κατά την οποία όλα τα περιττά στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια και αφαιρούνται ώστε να παραμείνει μόνο το καλό κρασί και να προστεθεί το ανθρακικό που ολοκληρώνει την παρασκευή. Τα τελευταία χρόνια ολόκληρη η διαδικασία γίνεται μηχανικά και ο χειροποίητος τρόπος έχει σχεδόν καταργηθεί.
Η σαμπάνια έχει «Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης». Αυτό σημαίνει πως κατά γενικό κανόνα, τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της είναι 3 συγκεκριμένων ποικιλιών: Λευκό Σαρντονέ (Chardonné Blanc), Μαύρο Πινό (Pinot Noir) και Πινό Μενιέ (Pinot Meunier). Οι περισσότερες βέβαια σαμπάνιες σήμερα, είναι non-vintage, δηλαδή παρασκευάζονται από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών. Τα 3 είδη σαμπάνιας που συναντάμε σε σχέση με την ποικιλία των σταφυλιών είναι τα εξής: Blanc de noirs, είναι το λευκό κρασί που δημιουργείται από μαύρα σταφύλια, το Blanc de blancs, που παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια της ποικιλίας σαρντονέ και τέλος το «Cuveé de prestige» που είναι και η αφρόκρεμα των παραγωγών και περιλαμβάνει σαμπάνιες όπως η Dom Perignon και η Louis Roederers Cristal.
Μέσα από την ιστορία, η σαμπάνια έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της ως το πιο πολυτελές ποτό που συνοδεύει πάντα τον άνθρωπο στις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις και ειδικά στις γιορτινές του εκδηλώσεις. Γι’αυτό και φέτος τα Χριστούγεννα θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού μας τραπεζιού. Απολαύστε τη λοιπόν με σύνεση και δώστε στο ρεβεγιόν σας μια βασιλική νότα.  

2 σχόλια: