8.2.11

Μια Γυναίκα… Όλα τα μπορεί!


Ο μοναδικός άντρας που έχει καταγραφεί στην ιστορία, ως πολυπράγμων, ήταν ο Μέγας Ναπολέων. Κατά τους υπόλοιπους άντρες, η ικανότητα να κάνει κανείς πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ή να ανταπεξέρχεται σε διαφορετικούς ρόλους της ζωής παράλληλα, μάλλον ακούγεται σαν υπερφυσική ιδιότητα.
Αυτό όμως που για τους άντρες φαντάζει αδύνατο, οι γυναίκες το «παίζουν» στα δάχτυλα. Οι διάφοροι ρόλοι που καλείται να καλύψει μια γυναίκα στη ζωή της, είναι απόρροια της ανάγκης της να συμμετέχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η πραγματοποίηση όμως αυτών των προκλήσεων, είναι απόρροια της ικανότητάς της να συνδυάζει λογική και ευαισθησία.
Μεγάλο κομμάτι των προκλήσεων αυτών, αποτελεί και ο επαγγελματικός τομέας. Τα τελευταία χρόνια, συναντάμε όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο σε υψηλές διοικητικές θέσεις, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της γυναίκας, αλλά και του επιτυχούς στελέχους. Αυτός ο συνδυασμός, αποτελεί πλέον πρότυπο για το γυναικείο φύλο και αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της σύγχρονης γυναίκας.
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, σίγουρα έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες. Η προσπάθεια της γυναίκας να αποδείξει πως εκτός από καλή μάνα και σύζυγος, είναι και σωστή επαγγελματίας, έχει αποδώσει. Έχει αλλάξει η αντίληψη των αντρών όσον αφορά σε αυτά που μπορεί να προσφέρει και να κατακτήσει μια γυναίκα στον επαγγελματικό της χώρο και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των γυναικών που κατέχουν πλέον σημαντικές θέσεις από τον επιστημονικό έως τον πολιτικό χώρο.
Μέχρι πριν κάποια χρόνια, η ευαισθησία των γυναικών ήταν η τροχοπέδη για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Οι άντρες θεωρούσαν πως μια γυναίκα δεν μπορεί να έχει «το στομάχι» για να αναπεξέλθει στις έντονες απαιτήσεις υψηλών θέσεων. Ακόμα και αυτό όμως πλέον έχει διαψευθεί. Και όχι μόνο. Έρευνες έχουν αποδείξει πως όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο η ευαισθησία, αλλά αποτελεί και προσόν που κάνει τις γυναίκες πιο αποτελεσματικές και ικανές για τη διατήρηση διευθυντικών και σημαντικών θέσεων, από τους άντρες συναδέλφους τους. Η σημασία που δίνουν οι γυναίκες στις ανθρώπινες σχέσεις, διαμορφώνει μια πιο υγιή σχέση με τους υφισταμένους τους και κατ’επέκταση καλύτερη λειτουργία της επαγγελματικής ομάδας. Άλλωστε το μυστικό του καλού προϊστάμενου, είναι να μπορεί να έχει μια λειτουργική ομάδα υφισταμένων.
Παρόλο, βέβαια, που η γυναίκα έχει καταφέρει να διαπρέψει και στον επαγγελματικό τομέα, η θέση της ακόμα είναι επισφαλής. Η ισότητα των δύο φύλων παραμένει απλά μια θεωρία για πολλούς, στερώντας έτσι τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια από το γυναικείο φύλο για να εδραιώσει τη θέση της στην ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Μια γυναίκα όμως, όλα τα μπορεί, επιστρατεύοντας τις ικανότητές της, την ευαισθησία και την εξυπνάδα της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου