11.2.11

Ubi dubium ibi libertas... - Όπου αμφισβήτηση, εκεί ελευθερία...


     Η ένταση στην Αίγυπτο συνεχίζεται αμείωτη, καθώς ο Αιγυπτιακός λαός διαδηλώνει για την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Οι συγκρούσεις είναι βίαιες και έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες τραυματισμούς αλλά και θανάτους. Η ανάγκη του λαού για ελευθερία δεν καταπνίγεται. Αντίθετα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και δυναμώνει πέρα από κάθε αντίσταση.
     Μέσα στη λαίλαπα όμως των συγκρούσεων, των διαδηλώσεων και της εξέγερσης, αναβλύζει όχι μόνο η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και η ευχάριστη επιβεβαίωση, πως μπροστά σε ένα κοινό σκοπό –ιδιαίτερα αν ο σκοπός αυτός είναι το πολυτιμότερο αγαθό της ανθρωπότητας- την ελευθερία, οι θρησκευτικές, πολιτικές ή φυλετικές διακρίσεις εξαλείφονται και οι άνθρωποι ενώνονται.
     Ζωντανή απόδειξη, μέσα στο χάος των αναταραχών, αποτελούν οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες ανθρώπων, που δείχνουν Χριστιανούς, να σχηματίζουν ένα προστατευτικό τείχος γύρω από Μουσουλμάνους που προσεύχονται.
     Μία ομάδα Χριστιανών, ενώνουν τα χέρια, σχηματίζοντας έναν ανθρώπινο κλοιό, που προστατεύει εκατοντάδες Μουσουλμάνους διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονται εκείνη τη στιγμή σε ευάλωτη θέση, αφού πραγματοποιούν την προσευχή τους γονατισμένοι.
     Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Κάιρο από την Nevin Zaki και αφού τις ανέρτησε στο διαδίκτυο, έγραψε «Να έχετε υπόψη ότι αυτή η φωτογραφία, τραβήχτηκε ένα μήνα μετά την βομβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια, όπου πολλοί Χριστιανοί πέθαναν άδικα. Παρόλα αυτά, όλοι συμπαρασταθήκαμε ο ένας στον άλλον».
     Υπενθυμίζεται, πως η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε λίγο μετά την Πρωτοχρονιά στην Αλεξάνδρεια, κόστισε την ζωή σε 23 Κόπτες Χριστιανούς, οι οποίοι αποτελούν το 10% του Αιγυπτιακού πληθυσμού των 80 εκατ. Ανθρώπων, ενώ για την επίθεση, κατηγορήθηκαν οι φανατικοί Μουσουλμάνοι.
     Μια άλλη γυναίκα, που βρέθηκε στην Αίγυπτο για να επισκεφθεί την κόρη της, αναφέρει σε e-mail που έστειλε στον γιό της στο Κολοράντο «Ελπίζω να ‘αιχμαλωτίσω’ σε έναν ιμπρεσιονιστικό πίνακα, αυτή τη σκηνή της πλατείας Ταχρίρ, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, βρίσκονται μπροστά από ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο τα βράδια. Από πίσω κρύβεται η μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία στην Αίγυπτο, η Kassar Debara», ενώ επίσης ανέφερε «Κάποιοι Μουσουλμάνοι, φυλάνε Κοπτικές εκκλησίες όσο προσεύχονται οι Χριστιανοί και οι Χριστιανοί φυλάνε τα τζαμιά όσο οι Μουσουλμάνοι προσεύχονται».
     Το λαμπρότερο παράδειγμα της ένωσης των ανθρώπων και της υπέρβασης των διαφορών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου